Krimyogabloggen


2017-05-10

Ge mig solljus


Inlägget har följande kategorier:

Jag ger klienterna andningshål i vardagen när de får gå på yoga men jag får inte glömma bort att mig själv jag är ju också till viss del inlåst om dagarna. Mitt kontor har inga fönster och när man går mellan olika aktiviteter sker det bitvis i kulvertar.

Jag läste i en artikel att solljus är lika viktigt för vårt välmående som motion enligt sömnforskare. Vi är gjorda för att fungera som bäst när det är ljust, att vistas inomhus hela dagarna mår vi inte bra av och att vistas bakom låsta dörrar och gardinerna fördragna är ingen hälsoboost. Många av klienterna jag träffar släpper inte in dagsljuset genom fönstren utan låter gardinerna vara fördragna. En del väljer att avstå från sin möjlighet till 60 minuters utevistelse mitt på dagen för man som någon sa ”Jag tycker inte om att gå runt i en bur” och"Promenadgården är en inhägnad yta med höga staket". 

Jag pratar ofta med klienterna som stannar inne om att det är bra att gå ut på promenad och om alla positiva effekter av att vara utomhus som exempelvis att vi tankar D-vitamin, känner oss piggare och gladare. Att vara ute en stund varje dag kan motverkar nedstämdhet och göra att vi sover bättre. Både vår kropp och själ påverkas positivt av att vara utomhus när det är ljust.

Alla är inte inne utan en del av de intagna går ut och njuter av solen då det är bra väder, spelar basket, promenerar och samtalar. Från de som väljer att få frisk luft och ofta motion samtidigt brukar stämningen vara god och många skratt kan höras från vollybollturneringen. En liten del av våra intagna går ut i ur och skur, vinter som sommar. När man uppmuntrar att de väljer att gå ut så får man som svar att de går ut för att må bättre, röra på sig och att de har det som rutin för att få dagarna att inte bli så långa.

Jag är en person som försöker se till att andra mår bra och motiverar till att försöka vistas ute lite varje dag och man måste påminna sig själv om att ta till vara på sina egna råd. På baksidan av verkstaden där jag har mitt kontor har kollegorna och jag en plats med en bänk och jag brukar rulla ut yogamattan och bara sitta i solen en liten stund för att tanka energi och rensa tankarna. Bakom stängsel och larmade ytor finns skogen och om man blundar, lyssnar på fåglarna och känner vinden i ansiktet, tar några avslappnande andetag kan man för en liten stund drömma sig bortom Kriminalvårdens väggar och bara var fri en liten stund.

Så njut av vårsolen när den visar sig, hitta dina rastplatser där du kan tanka energi

/Maria