Kriminalvården logotyp

Krimyogabloggen


2017-05-02

Vi behöver inte prata samma språk


Inlägget har följande kategorier:

När man inte kan tala något språk som resten av omgivningen talar är det lätt att man undviker att vara med när det erbjuds aktiviteter. En av mina yogadeltagare kan varken svenska eller engelska och ingen annan pratar samma språk som honom så vi kommunicerar med blickar och kroppsspråket.

Han är en mycket duktig på yoga och kommer varje gång. Allt eftersom gångerna gått har han mer och mer börjat blunda när det går och vet hur rörelserna ska göras. De andra deltagarna säger att han spenderar den största delen av dagen ensam på sitt rum och drar sig undan, men på yogan är han en del av gruppen och gemenskapen och efter varje gång tackar han med händerna framför bröstet och med ett leende.

Jag kände att jag ville underlätta för honom och gjorde en översikt över olika kroppsdelars namn så han skulle kunna lära sig vad de heter på svenska och förstå mer av det som jag säger under yogapasset. Jag fixade, färglade och kände mig mycket nöjd med min ide och det färdiga resultatet.

Precis innan jag skulle gå till veckans yogapass på hans avdelning gjorde jag några sökningar på google översätt och såg att i hans språk fanns inte bokstäver utan tecken...  Ja tanken var god och pappret får jag nog användning för med fler deltagare men för just denna yogi var tanken bättre än resultatet. Jag försökte i alla fall hitta lösningar men vi fortsätter nog med kroppsspråket och det som är bra med yoga att alla kan vara med, oavsett ålder, språk och  kön.

/Maria

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.