Kriminalvården logotyp

Krimyogabloggen


2017-03-07

Hej från häktet Luleå


Inlägget har följande kategorier:

Jag har under åren som gått haft möjlighet att vara med och utbilda de flesta av kriminalvårdens nu aktiva yogainspiratörer, det är mycket inspirerande och motiverande att få dela med sig av den erfarenhet och kunskap jag samlat på mig genom åren.

Bland annat från de yogagrupper jag haft, klienter jag träffat och utbildningar jag gått. Med jämna mellanrum brukar jag skicka ut mail med information och förhoppningsvis inspiration till mina kollegor. Att motivera och stötta varandra är viktigt, speciellt om man är ensam yogainspiratör på sin anstalt. 

Efter förra mailutskicket fick jag detta mycket trevliga brev från min inspiratörskollega Anna som arbetar på häktet i Luleå , hon skrev att jag fick förmedla mailet från yogaverksamheten i Luleå till er som läser krimyogabloggen. 

 

Hej Maria!
Tycker det är helt fantastiskt att vi kan genomföra yoga på våra häkten och anstalter. Jag upplever att desto mer vi kör yoga hos oss, desto fler hör ryktet och blir intresseradeav att delta, många klienter skulle vilja få ha yoga fler dagar i veckan om bara min tid räckte till. Otroligt att jag får syssla med detta på arbetstid jag är lyckligt lottad. Det är sällan en klient deltar och sedan inte vill fortsätta.

Att klienterna efterfrågar yogan upplever jag som väldigt positivt och det ger en feedback till oss yoga inspiratörer att vi gör någonting rätt. Jag upplever en sådan glädje att få yoga tillsammans med våra häktade. Även om jag är bra på att strukturera upp tiden och klämma in pass på konstiga tider så önskar jag att det fanns mer tid att arbeta med yogan än den jag kan avvara i dagsläget.

Morgonyogan är nästan bäst, har jag en morgonpigg grupp brukar vi köra ett pass mellan 07-08 det blir lir en fantastisk start på dagen och vi får alla ett lugn i kroppen både deltagarna och jag. Dessutom är det ganska mörkt ute på morgonen så då vi får lysa upp lokalen med ljus (självklart batteridrivna) och skapa en lugn atmosfär och en mysig miljö i våra häkteslokaler.

En kille sa till mig förra veckan efter avslutat pass ”Så här avslappnad har jag inte känt mig på 40 år, jag känner mig nästan hög på att må bra" han hade upplevt passet mycket positivt.

Vi har haft flera unga killar hos oss senaste tiden och de har verkligen tagit till sig av yogan och tycker bland annat avslappningen är "sjukt skön”. En av dem undrade hur snabbt tiden egentligen kan gå, han tyckte 20 min kändes som 5.

Jag skickar med en ”dikt” som jag brukar läsa ibland innan mina yoga pass, flera gånger har jag fått skriva ut den till klienterna för de vill ha den på rummet. Jag upplever att den inspirerar till något gott.

/Hälsningar från Anna yogainspirtör på häktet Luleå

 

Påväg

Det blir aldrig som man tänkt sig
eller ens som man vill
man står mest och trampar
och livet tycks stå still.

Men för varje steg
och för varje kliv
kommer du framåt
på vägen av ditt liv

Du stegar mot framtiden
mot den du ska bli
gå inte tillbaka
du ska kämpa för att bli fri.

Hitta din inre styrka
och finn din balans
se att allt det svåra
har blivit din chans.

Du vet vad du vill, vet vad du kan, du gick en match mot livet
och det var du som vann!