Kriminalvården logotyp

Krimyogabloggen


2017-03-01

Kalle-yogas berättelse


Inlägget har följande kategorier:

Det är inte alltid det blir som man planerat i schemat. Just nu har jag lite luckor som kommer att fyllas upp med lite nya utmaningar, så när det behövdes en vikarie i träverkstaden erbjöd jag mig.

I veckan fick jag vara med i verkstaden en förmiddag, produktionsledarna är mina närmaste kollegor men vi har väldigt olika arbetsuppgifter. Jag är ingen händig person och ingen snickare men jag är en bra lyssnare. Jag går gärna runt och motiverar de som arbetar och fikastunderna brukar inte vara tysta när jag är med. Det blir ofta de bästa samtalen, man tittar på lite bilder från familjen och barn, pratar om framtidsplaner och hur man får vardagen att gå ihop här inne. Jag är med och leder kurser med barnperspektiv så dessa samtal kan också leda till att man får mer deltagare både till dessa kurser och till yogan.

En av ”trägubbarna” är en äldre man som jag har i yoga varje vecka och nu blev det lite mer tid att sitta ner och prata om yogan och hur han mår. Jag beskrev krimyogabloggen och undrade om han ville bidra med sin historia kring yogan. Jag sa att vi inte kommer att använda hans namn utan att vi kan kalla honom för Gunnar. Ska jag vara med, svarade han, så vill jag ha ett häftigare namn. Efter en stunds betänketid kom svaret.

- Jag vill bli kallad ”Kalle yoga”.

”Kalle yoga” beskriver för mig att när vi möttes först gången mådde han inte så bra varken fysiskt eller psykiskt, han hade efter en längre häktningstid börjat träna och lyssnade inte på kroppen så han hade jätteont i benhinnor, var mycket stel i kroppen och hade ont i sin rygg av att träna fel. Han hade problem med sömnen, var deprimerad och klarade inte av att gå till verkstaden och jobba. Vilket han verkligen ville göra för att få tiden att gå.

Att han anmälde sig till yogan var för att hans fru och dotter gjorde yoga när han var i frihet och hade hört att de pratade om hur det var. Han hade inte kommit på tanken att pröva själv och nu fanns möjligheten att hitta nått som kanske kunde hjälpa honom att må bättre.

Jag kommer ihåg när "Kalle yoga" var med på sitt första yogapass, han fick sitta på en stol och göra enkla övningar och när alla andra vilade i avslappningen på golvet satt han kvar på stolen och blundade. Det tog flera månader innan han kunde lämna stolen och sitta på yogamattan. Jag uppmuntrade honom att ta det försiktigt och lyssna på kroppen vilket han gjorde och efter andra veckan hade vi gjort ett träningsprogram på stol med bilder som han följde varje dag i sitt bostadsrum.

Att ”Kalle yoga” kom varje vecka och att han lyckades vända sitt mående tror jag är hans enorma envishet, han prövar, kämpar och hittar rutiner. Att hålla den gamla och onda kroppen i gång varje dag, alla dagar i veckan. Han säger själv att eftersom var och en får göra rörelserna efter sin egen förmåga att han kan utvecklas i sin egen takt.

- Maria du gav mig möjligheten från början att göra övningarna på mitt sätt och jag fick övningar som passade mig och det har varit jätteviktigt för mig. Man måste hålla igång även om det är en jobbig och tung dag för jag vet att jag mår mycket bättre både fysiskt och psykiskt av yogan. Jag gör också övningarna jag fick i början varje dag på stolen tillnamns med lite övningar från sjukgymnasten. Vet du Maria, när vi träffades första gången var jag sjukskriven, efter ett tag började jag jobba 50 % och nu går jag varje dag till verkstaden förutom när det är yoga. Så övningarna jag fått har hjälpt mig.

När jag frågar vad han tycker bäst om svarde han.

- Att vi får vara som vi är och man känner att man klarar av att vara med oavsett ålder och vighet. Jag gillar också när vi gör solhälsningen sakta och att vi har avslappning varje gång, den mår jag så bra av i både kropp och själ, då brukar jag somna ibland eller så åker jag ut på en resa i fantasin och är någon annanstans.

Vad tycker du mindre bra frågar jag? Svaret blir att vi bara har yoga en gång i veckan, alla som är med vill att det är oftare och så försäkrar han sig om att ingen annan avdelning har yoga oftare än hans.

"Kalle yogas" resa är motivation för mig när jag har mindre motiverade dagar.  Jag brukar också berätta för mindre engagerade deltagare att om Kalle-yoga" orkar, så med lite vilja orkar de också. Man får lägga ner lite egen möda för att få resultat, man måste göra övningarna för att de ska hjälpa och pröva olika tekniker för att kunna somna bättre. Att man kan förändra sitt mående är "Kalle Yoga" ett exempel på som jag ofta tänker på.

/Namaste Maria

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.