Krimyogabloggen


2017-03-24

Våga yoga


Inlägget har följande kategorier:

Våga yoga står det på våra yogakläder i Kriminalvården. Mycket bra ledord för det är just vad det handlar om. Har man inte gjort yoga innan vet inte riktigt vad det går ut på, vågar jag?

Sedan är det ju det där med fördomar att man tror att det innebär olika saker, man ska vara vig och man sitter alltid i Lotusställning. Man sitter inte i Lotusställning om man inte vill. Du utgår från dina förutsättningar och du gör det som känns okej för dig.

Själv så gillar jag att motionera och gärna fysiskt krävande. För 9 år sedan var inte yoga något för mig, trodde jag. Jag hade oddsen emot mig tyckte jag, stelopererad i ryggen och har spelat fotboll vilket också innebär korta muskler och stelhet. Ju mer jag yogade desto rörligare blev jag. Men nej, jag kan inte göra alla yogapositioner, stå i brygga går inte - men måste jag stå i brygga? Svaret är nej, jag gör allt efter min egen förmåga. 

Idag har jag haft yoga pass med tre klienter som har restriktioner och umgås i en grupp på fyra. Den fjärde personen kunde inte vara med idag för han var på sin rättegång. Det var han som pratat varmt om yoga och fått de resterande tre att bli nyfikna, så idag fick de testa. De vågade yoga. För mig är yoga balans, fokus, koncentration, andning och stretch. Yoga är numera en del av min livsstil. 

Maria Röhricht, häktet Uddevalla