Kriminalvården logotyp

Krimyogabloggen


2017-03-15

Yogarum på häktet Malmö


Inlägget har följande kategorier:

Häktets olika aktivitetsrum används flitigt och det krävs en hel del logistik för att kunna få plats med olika verksamheter och isoleringsbrytande åtgärder. Marie på häktet Malmö gjorde om ett förråd till ett mini yogarum.

På häktet i Malmö löste sig yogalokaproblemet med att man gjorde om ett förråd till yogarum som bryter av häktesmiljön med glädjehöjande mönster och färger. I detta blogginlägget kan du kan läsa om min kollega Maries arbete och nya lokal. /Namaste Maria

Några ord om "min" yogaverksamhet på häktet i Malmö

I mitt nuvarande uppdrag som koordinator för det självmordsförebyggande arbetet ingår det bl.a. att identifiera, söka upp och göra handlingsplaner för/med de klienter som ligger i den så kallade riskzonen. 

Ett lyxproblem jag har är att det är många som önskar enskild yoga. I första hand väljer jag helt enkelt att fokusera på de som verkar må sämst. Här på häktet i Malmö kan en klient vara isolerad många timmar om dygnet vilket förstås inte gynnar ett redan dåligt mående. Här arbetar jag med att motivera till yoga, nu eller lite längre fram, då yogan bevisligen fungerar som ångestdämpande, minskande av stresshormon och uppmjukande av en spänd kropp (och mycket mer).

Att kunna erbjuda enskild yoga möjliggjort att jag kan motivera fler klienter än om det vore yoga i grupp. De flesta jag träffar i denna situation har aldrig provat yoga tidigare och uttrycker viss tvekan och osäkerhet men vetskapen om att endast yogainspiratören är närvarande (för den säkerhetstänkande läsaren finns det kamerabevakning i rummet samt en tjänsteman utanför rummet) under passet gör att klienterna blir mer benägna att prova.

Häktets olika aktivitetsrum används flitigt och det krävs en hel del logistik för att kunna få plats där. Därför är jag SÅ glad att fått möjligheten till att göra om förrådet till ett mini yogarum som jag har tillgång till när jag vill.

Efter det knappa året jag praktiserat yoga här på häktet Malmö har jag redan erfarit många goda exempel. För några klienter krävs det lite övning och upprepning av yoga men för de allra flesta upplevs en omedelbar skillnad kroppsligt och mentalt till det bättre.

Vi har köpt hem fina rosa yogamattor som klienterna får låna till sina bostadsrum tillsammans med instruktionshäften.

Ps. Den grönklädda mannen på bilden är min är min kollega Christer.

/Marie Jönsson T.f Koordinator för självmordsprevention och yogaisnpiratör