Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Utlandsbloggen


2017-10-06

Två veckor har passerat

Jag och min kollega João från Mocambique arbetar ihop som kriminalvårdsrådgivare här i Bissau. João har redan jobbat i ett år och har längtat efter att få en kollega att jobba med.

Nu har jag varit här i nästan två veckor! Staden Bissau är väldigt liten vilket gör det rätt svårt att hitta en lägenhet, men jag ger inte upp! Jag bodde på hotell i en vecka men flyttade in hos min kollega tills jag hittar min egen lägenhet.

Människor är väldigt vänliga här i staden, alla hälsar när man promenerar på gatorna och eftersom det är en liten stad vet alla direkt att man är ny. "Du måste vara ny, vad tycker du om Bissau?!","Vänta bara, om en månad kommer du älska Bissau!"

I huvudkontoret för UNIOGBIS jobbar jag i enheten Rule of Law and Security Institution (ROLSI). Jag ska försöka förklara så enkelt som möjligt vad min enhet jobbar med. Enhetens mål är att tillhandahålla strategisk och teknisk rådgivning till justitiedepartamentet och samarbeta med lokala myndigheter för att stärka brottsbekämpning och stärka det straffrättsliga systemet i Guinea Bissau. I ROLSI jobbar kriminalvårdsrådgivare, polisrådgivare, militar rådgivare och rättsvårdsexperter ihop för att uppnå målet. Jag och min kollega João Timane från Moçambique arbetar ihop som kriminalvårdsrådgivare. Han berättade att hans första år handlade mycket om att bygga upp relationer med de lokala myndigheterna innan han började besöka fängelserna.

Redan i veckan ska vi besöka det största fängelset som ligger i Bafata. Här i landet finns det två fängelsen, en i staden Bafata och en Mansoa. Sammanlagt är det ca. 96 intagna som sitter häktade eller avtjänar sitt straff. Efter besöket kommer jag berätta mer.

/Claudia Winroth

 

Gamla stan i Guinea Bissau.

 

Hamnen

 

Kontoret

 

Trafiken i Guinea Bissau.

 

Utsikten från hotellet.

 

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.

SVARA Anne Marie Sjöberg Hansen den 15 november 2017 09:19:29

Alltid lika roligt att läsa Dina positiva reflektioner av den lilla staden Du är i. Hoppas de får det utbyte att positivitet och kunnande som jag vet du har, de har fått låna en pärla från Sverige.

SVARA Cheikhou Sane den 3 november 2017 19:48:00

Kära kollega. Skönt att läsa om dina upplevelser i Bissau. Du ska veta att hela gruppen är stolta över ditt arbete där. Sabemos que voce fara a diferenca para dar o ferro e a felicidade. Um guerreiro da Paz nos campos significa muito.

SVARA Olov Liljeborg den 19 oktober 2017 17:19:25

Googlar och finner att GB har 1,8 miljoner invånare, mindre än jag trodde. Men bara 96 intagna är ändå väldigt lite. Mycket färre än ditt hemhäkte! Är det lite brottslighet också, eller ett ineffektivt rättsväsende? Men framförallt undrar jag, hur är maten?

SVARA Jessica den 16 oktober 2017 13:07:13

Lycka till. Jag hoppas att det inte dröjer allt för länge tills ni besöker Piteå igen

SVARA Charlotte Magnusson den 12 oktober 2017 13:09:35

Jag är så glad i den här bloggen! Fint att du delar med dig. Sköt om dig!

SVARA Aydin den 7 oktober 2017 12:40:53

...Det är inte bra där. Gamla stan ser övergiven ut. Trafiken eländig! Kom tillbaks till häktet istället! (Lycka till CW!)