Kriminalvarden.se använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Läs mer om cookies och hur vi skyddar dina personuppgifter.

Kriminalvården logotyp

Utlandsbloggen


2019-12-17

Fick typ 14 nya döttrar

Att under utbildningens gång ha fått lära känna Somalia och dessa kvinnor på detta sätt känns som en ynnest, det började väldigt avvaktande, slutade dock med känslan att ha fått, typ 14 nya döttrar. Fantastiskt och skitkul.

September.

Sakteliga börjar saker falla på plats och vardagsrutinerna sätta sig, dock är det än så länge mer frågetecken än utropstecken. Arbetsveckan för mig är mellan söndag och torsdag, helgledigt är det fredag och lördag, i Somalia är fredagar helgdag.

Så här långt är rutinen att besöka fängelset fyra dagar/vecka för att bekanta sig med personalen, fångarna och rutinerna som håller verksamheten flytande. En dag/vecka har vi avstämning och planeringsmöte med teamet. På lediga tider är det gymmet som gäller, finns inte så mycket annat att göra. Typiskt nog lyckades jag dra på mig ett ryggskott i roddmaskinen första veckan. Tredje veckan stukade jag foten på löpbandet, kanske ett tecken på att jag ska hålla mig därifrån.

Somaliska intagna på Garowe prison målar en vägg.

Micke övervakar murbygge tillsammans med somalisk intagen.

Somalisk intagen bygger en mur som en del av sysselsättningen.

På torsdagar, lite då och då, ordnas det med musik och mingelkvällar inne på compoundet. Fredagar är det grillkväll och i samband med dessa har det vid flera tillfällen även varit bio-kväll utomhus. Fredagsgrillen erbjuder ofta kyckling, get, biff och fisk. Till detta serveras det potatis, ugali, sås och sallad, till dessert är det alltid färsk frukt och typ sockerkaka. Mums filibabba. 

En tallrik med somalisk mat.

Oktober.

En mycket väl fungerande sysselsättning som bedrivs i Fängelset är praktisk arbetsutbildning, (vocational training), under tre till fyra månader får grupper om 6-8 fångar i varje arbetsgrupp lära sig att svetsa, grunderna i vvs-arbete, elarbete och byggteknik. 

Under min UN-mission har man rätt till ledighet, under en lite längre period, typ varannan månad. Min första ledighet spenderade jag fem dagar, för mig själv i Nairobi. Passade då på att shoppa lite bra att ha grejer, ett besök hos frisören och ett besök hos giraffen men allra mest blev det golf faktiskt, gött mos. Nästa ledighet blir i december, då blir det sverige.

Fyra somaliska intagna kopplar ihop rör på en vägg.

Somaliska intagna övar sig i vvs-arbete.

Micke kollar golf på TV med lindad stukad fot

Micke blir klippt av frisör.

 

November.

I början av november hade vi besök av IMC ( International Monitoring Comitè ), en grupp bestående av intressenter, investerare och observatörer för de projekt och utvecklingsarbeten som bedrivs inom GMCP ( Global Maritime Crime Program ) och för UNODC:s räkning.

0900 AM. Hämtning och säkerhetsgenomgång på flygplatsen, möte med justitieministern, rundvandring på Fängelset, åter flygplatsen. 1500 PM. Intensivt.

Vi har även lagt en hel del energi på att dels planera och dels att genomföra en grundutbildning för kvinnlig kriminalvårdspersonal, utbildningen genomfördes mellan 10-18 nov och det var en riktig höjdpunkt vill jag lova och som grädde på moset var avslutningen en riktig rackarökare, då var generaler och kommendörer på plats, allt övervakat av media och TV.

Bildkollage: Micke står med generaler samt skärmdump på Micke i Puntland State TV:s facebooksida.

Att under utbildningens gång ha fått lära känna Somalia och dessa kvinnor på detta sätt känns som en ynnest, det började väldigt avvaktande, slutade dock med känslan att ha fått, typ 14 nya döttrar. Fantastiskt och skitkul.

/Micael Bohman, kriminalvårdsrådgivare på utlandsuppdrag i Garowe, Somalia.

Kommentera inlägget

Läs mer om villkor när du lämnar kommentarer på blogg.kriminalvarden.se samt villkor gällande personuppgifter. Vi granskar alla inlägg innan de publiceras, därför kan det dröja innan du ser din kommentar.